Schrijven en Redactie

Thuiscursus manuscriptredactie

Over de thuiscursus manuscriptredactie

1 september 2023 start er een thuiscursus manuscriptredactie. In deze cursus krijg je persoonlijke begeleiding via de mail en leer ik je hoe je manuscripten corrigeert en redigeert.

Als je graag leest dan is manuscripten corrigeren en redigeren erg leuk werk! Er zijn veel verschillende genres waarin je een manuscript kunt corrigeren en/of redigeren. Je kunt natuurlijk voor je favoriete genre gaan, maar ook voor een ander genre. Het leuke daarvan is dat je dan boeken leest die je anders misschien nooit gelezen zou hebben. En je leest boeken nog voordat ze uitgegeven zijn. In mijn cursus manuscriptredactie komen alle genres waarin je boeken kunt corrigeren en redigeren aan bod.

Wie geeft de cursus?

Mijn naam is Janine van der Hulst. In maart 2023 studeerde ik af aan Dactylus, de Academie voor Schrijfdocenten, maar sinds 2017 geef ik al creatief-schrijven-lessen aan groepen. Daarnaast werk ik als freelance manuscriptredacteur en schreef ik vier boeken. De vijfde is onderweg. Deze combinatie maakt dat ik een vraagbaak voor cursisten ben.

Hoeveel manuscripten lees je gemiddeld als manuscriptredacteur?

Gemiddeld lees je zo’n twee à drie boeken per week, afhankelijk van het aanbod, de hoeveelheid woorden en de complexiteit van het manuscript.

In de cursus manuscriptredactie leer je met voorbeeldteksten manuscriptredactie. Je verbetert niet alleen je Nederlandse taal, maar je krijgt ook tips hoe je als manuscriptredacteur bij een uitgeverij solliciteert.

Schrijven alle auteurs perfect Nederlands?

Nee, auteurs schrijven niet perfect Nederlands. Niet één auteur levert een foutloos manuscript in bij de uitgever. In de jaren dat ik manuscripten redigeer en corrigeer, ben ik nog nooit een foutloos manuscript tegengekomen. Gemiddeld haal ik 300 spelfouten uit een manuscript. Grammatica en niet goedlopende zinnen niet meegerekend. Als ik dat wel meereken, kan het aantal revisies soms wel oplopen naar 1200.

Is er wel genoeg werkaanbod?

Er is meer dan genoeg werk in deze branche, uitgeverijen komen zelfs manuscriptredacteuren tekort. Ik moet soms zelfs een klus afslaan omdat ik al genoeg redactieklussen heb. Jaarlijks komen er circa 17.000 boeken uit, dus je begrijpt, er is werk genoeg in deze branche.

Corrigeren of redigeren?

Je leert zowel corrigeren als redigeren. Als bonus krijg je een document met de meest voorkomende fouten.

Is deze cursus alleen geschikt voor diegenen die manuscriptredacteur willen worden?

Deze cursus is niet alleen interessant als je manuscriptredacteur wilt worden, maar ook als je je Nederlandse spelling en grammatica wilt perfectioneren. Ook auteurs die met hun manuscript goed bij een uitgeverij willen overkomen, kunnen deze cursus volgen.

Hoelang duurt de cursus?

Afhankelijk van hoeveel tijd je erin kunt steken, kun je tussen de twee tot vier maanden de cursus manuscriptredactie afronden.

Hoelang duurt het voor je je investering hebt terugverdiend?

Na één opdracht heb je je investering alweer terugverdiend.

Wat kost de cursus?

De cursus kost een eenmalige investering van 479 euro.

Hoe meld je je aan?

Je kunt je aanmelden door op de knop hieronder te klikken. In de week voorafgaand aan de cursus ontvang je een factuur. Na ontvangst van je betaling ontvang je het cursusmateriaal. Wacht niet te lang met aanmelden om verzekerd te zijn van deelname, want er is plek voor maximaal 10 personen.

Ook interesse in een cursus creatief schrijven, zowel online als op locatie? Check dan DEZE en DEZE link.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust. Klik HIER voor mijn contactgegevens.