Schrijven en Redactie

Recensie: Cerro Torre, de onmogelijke berg – Reinhold Messner

Reinhold Messner (1944) is een geboren Zuid-Tiroler én bergbeklimmer. Hij beklom op jonge leeftijd al menig bergtop en was de eerste die de Mount Everest zonder zuurstofflessen bedwong. Hierdoor werd hij vooral in de klimwereld wereldberoemd. Reinhold Messner heeft meer dan 100 tochten door bergen en woestijnen volbracht en was de eerste die alle 14 bergtoppen van de Himalaya, die hoger zijn dan 8000 meter, bedwong.

Mein 15. Achttausender ist die Summe all meiner Erfahrungen.

Hij is zeer amicaal en daardoor waarschijnlijke regelmatig te gast in televisieprogramma’s. Ook heeft hij een poosje in de politiek gezeten. Zomers verblijft Reinhold op Schloss Juval (tevens museum) in het door ons zo geliefde Vinschgau en dat wij in het voorjaar van 2002 hebben bezocht. Hij beheert in totaal zes musea die bekend zijn onder overkoepelende naam Messner Mountain Museum van waaruit hij diverse evenementen en lezingen organiseert.

Zijn grote verdriet is dat hij, tijdens een van de expedities, zijn jongere broer heeft verloren op de Nanga Parbat.

Ansichtkaart van Schloss Juval uit 2002

Het boek Cerro Torre – de onmogelijke berg

Reinhold Messner duikt diep in de geschiedenis van de Cerro Torre: de ‘onmogelijke berg’, de meest spectaculaire piek in Patagonië. Sinds de catastrofe van 1959, toen Cesare Maestri beweerde met Toni Egger de top te hebben bereikt voordat een lawine zijn kameraad meesleurde in de dood, wordt er gespeculeerd of die bewering op waarheid berust of een verzinsel is. Zelfs door de berg in 1970 opnieuw te beklimmen, deze keer met een compressor, boorhaken en via een andere route, kon Maestri de beschuldiging gelogen te hebben niet weerleggen.

Reinhold Messner, die de Cerro Torre vaak heeft bestudeerd maar nooit zelf op de top heeft gestaan, brengt met groot inlevingsvermogen licht in de duisternis. Hij doet grondig onderzoek naar de psyche van zijn helden en voegt de bijzonderheden van de Torre tot een boeiend geheel samen: de bijna loodrechte top, zijn structuur, de sneeuw- en ijslaag, de lengte van de klim, de klimuitrusting in die tijd, de windkracht en andere weersomstandigheden –
en de prestatiedruk die een zware last vormde voor de mannen die de beste alpinisten van hun tijd waren. Een halve eeuw na de even sensationele als controversiële expeditie stelt Messner ons op indrukkwekkende wijze in staat de waarheid te begrijpen: de vermeende eerste beklimming liep tragisch af, de Cerro Torre werd een legende.

Boeiend

Reinhold Messner vraagt zich van het begin tot het eind van het boek af of de klimmer Cesare Maestri in 1959 echt de top heeft gehaald. De getalenteerde Toni Egger komt op weg naar de ijzige top door een lawine om het leven en dat betekent dat Maestri een deel alleen zou hebben geklommen. Reinhold Messner belicht de situatie vanuit diverse perspectieven zonder dat het saai wordt. Je blijft geboeid lezen, want je wilt weten of Cesare Maestri toen wel of niet de top heeft gehaald. Aan het eind van het boek komt Reinhold Messner tot een conclusie.

Dit boek is zeker een aanrader wanneer je je wilt verdiepen in het bergbeklimmen en in de gedachtengangen en beleveniswereld van een bergbeklimmer.

Bestellen? Klik HIER.

 

 

 

 

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.