Schrijven en Redactie

Gelezen: Extreme uitdagingen – Ronald Naar

Het laatste boek dat ik las in de ‘bergboekenreeks’ is Extreme Uitdagingen van Ronald Naar. 

Samenvatting

Al bijna een halve eeuw beklom de Nederlandse alpinist en expeditieleider Ronald Naar toppen over de hele wereld en schreef daarover diverse boeken, waarvan enkele bestsellers werden.

Zo beklom hij in 1995 de beroemde en vooral beruchte berg K2 in het Pakistaanse Karakorum-gebergte en deed daarvan verslag in ‘Geen berg te hoog’. Vier jaar later ondernam hij een heel ander soort avontuur door op ski’s en met parasails de ijskap van Antarctica over te steken. Een tocht die na een zorgvuldige voorbereiding toch werd geconfronteerd met talrijke problemen. Dit verhaal over moed en doorzettingsvermogen publiceerde hij in het boek ‘De plaag van de ijswind’.

In Extreme Uitdagingen zijn de beide prachtige en soms bloedstollende avonturenromans Geen berg te hoog en De plaag van de ijswind gebundeld.

Het begint in 1995 als Ronald Naar als veertigjarige besluit om de beroemde en vooral beruchte K2 in het Pakistaanse Karakorum-gebergte te gaan beklimmen. Naar vertelt hoe hij zijn team bijeen brengt en traint, een tactiek ontwikkelt om de gevaarlijke berg veilig te beklimmen en hoe hij die aanpak uiteindelijk met succes bekroont. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot. Al bij de start van de beklimming raakt een van de teamleden levensgevaarlijk gewond. Met alle beschikbare middelen wordt de klimmer van de berg gehaald. En nadat uiteindelijk de top is bereikt, worden de klimmers tijdens de afdaling door de nacht overvallen…

Drie jaar later vertrekt Ronald Naar naar het Zuidpoolgebied voor een heel ander soort expeditie: hij wil op ski’s, bij gunstige wind getrokken door een parasail, de ijskap van Antarctica oversteken. Een tocht die nooit eerder is voltooid. Na een zeer nauwgezette voorbereiding wordt Naar op Antarctica achtervolgd door pech. Alles wat er fout kan gaan, gaat fout. De expeditie dreigt te stranden, maar de poolreizigers willen van geen opgeven weten. Een verhaal over moed, vriendschap en doorzettingsvermogen.

Twaalf jaar later gaat de inmiddels 54-jarige Ronald Naar als mentor van een team met 6 Delftse studenten, waaronder zijn oudste zoon Victor, naar China om de berg Muztagh Ata te beklimmen en af te skiën. Voor Naar betekent dat het maken van een moeilijke afweging: beklimt hij de top als coach of als vader? Welke van de twee taken zal er in de ijle lucht, met het zicht op de top, overwinnen?

De auteur

Behalve auteur en fotograaf was Ronald Naar ook een veelgevraagd spreker bij bedrijven en organisaties in binnen- en buitenland, waarbij thema’s als succesvol teamwork, de noodzaak van continue verandering en innovatie en inspirerend leiderschap centraal stonden.

Naar overleed op 56-jarige leeftijd tijdens een klim op de Cho Oyu (8201m). Hij werd eerst onwel en overleed even later op ongeveer 6800 meter hoogte.

Bron: Bol.com

Wederom een aanrader wanneer je meer wilt lezen en weten over de gedachtengangen en beleveniswereld van een bergbeklimmer. Wil je ook dit 576 pagina’s tellende boek lezen? Bestel het HIER.

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.