Schrijven en Redactie

Glutenvrije worteltaart

glutenvrije worteltaart

Wie jarig is trakteert op glutenvrije worteltaart! En omdat het vandaag mijn verjaardag is, hoort daar natuurlijk een lekker en gezond taartrecept bij. De worteltaart is ook nog makkelijk te maken. Het meel is glutenvrij, en valt daarom niet zwaar op de maag. Het recept is geïnspireerd op een worteltaartrecept dat ik vond op Jamie Magazine, en ook te vinden in Glutenfree Baking. Ik heb een kleine wijziging in het worteltaartrecept aangebracht. Het zelfrijzende glutenvrije bakmeel, heb ik vervangen voor glutenvrij meel met een half zakje bakpoeder.

Wat heb je nodig voor 1 taart waar je ongeveer 8 tot 10 stukken uit kunt snijden:

 • boter, voor het invetten
 • 225 g glutenvrij meel van Schär
 • half zakje bakpoeder
 • 2 scharreleieren
 • 125 g palmsuiker
 • 125 ml zonnebloemolie
 • 1½ tl gemberpoeder
 • 1 tl kaneel
 • 1 handappel
 • 3 grote wortels (200 gram)
 • 1 sinaasappel, voor rasp en sap
 • 1 handvol rozijnen
 • handje walnoten

Voor het glazuur

 • 75 g zachte boter
 • 100 g poedersuiker
 • 1 sinaasappel, geraspt
 • 75 g roomkaas
 • handje walnoten

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190 °C. Vet een springvorm in met boter. Bekleed de bodem met bakpapier en bestuif de zijkant met glutenvrij-meel. Schil en rasp de wortels en appel. Klop vervolgens de eieren los in een grote kom. Voeg de palmsuiker en de zonnebloemolie toe en kluts het door elkaar. Voeg het glutenvrije meel, de bakpoeder, gemberpoeder en de kaneel toe en spatel die erdoor. Met een garde gaat het beslag ertussen kleven. (Hah, dat had ik dus). Beter is het om het goed om te scheppen met een vork, lepel of spatel. Voeg de geraspte wortels en appel toe, samen met de sinaasappelrasp, het sap en de rozijnen. Weer even goed doorpatelen. Verkruimel de walnoten (ik deed het gewoon met m’n vingers) en voeg toe. Doe het beslag over in de springvorm en plaats het op een rooster in het midden van de oven voor 35 minuten. Controleer of de taart gaar is door er vijf seconden een satéstokje in te prikken. Als het stokje schoon en droog is, wanneer je het er weer uithaalt, is de taart gaar. En anders laat je de glutenvrije worteltaart nog een minuut of vijf in de oven garen.

IMG_5438

Laat de taart ongeveer een uur afkoelen en haal dan de springvorm er af. Het glazuur maak je door de boter in een keukenmachine te mixen met het poedersuiker. Als de boter nog te hard is, kun je het even snel zachter maken, door het een seconde of tien op vol vermogen in de magnetron te zetten. Spatel het grootste gedeelte van het sinaasappelrasp er door tot een glad mengsel. Vervolgens spatel je de roomkaas erdoor.
Als de taart voldoende is afgekoeld, smeer je het glazuur met de bolle kant van de lepel over de taart uit. Versier met verkruimelde walnoten en wat sinaasappelrasp. Geniet smakelijk!

De smaak te pakken en zoek je nog meer lekkere glutenvrije bakrecepten, dan hierbij de top 3 van best beoordeelde kookboeken op Bol.com:

 1. Bakken zonder gluten van Emmelou Green 
 2. Andere koek, glutenvrij, lactose vrij en natuurlijk suikers bakboek van de Food Bandits 
 3. Bakken zonder tarwe van Marike Bol  

Vond je dit een leuk artikel, dan zou ik het fijn vinden wanneer je inschrijft op de nieuwsbrief. Na inschrijving ontvang je in de bevestiging een gratis ebook met haakpatronen. Leuk toch? Klik HIER om je in te schrijven.

*Ter info: in dit artikel staan links naar Bol.com. Wanneer je via die link ook daadwerkelijk besteld ontvang ik daar een kleine vergoeding over.

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

2 Comments

 • Reply
  Anne
  15 augustus 2016 at 14:13

  Gefeliciteerd, wat een ontzettend lekker recept en je taart ziet er zo goed uit!

  • Reply
   Janine van der Hulst-Veerman
   15 augustus 2016 at 14:51

   Dank je wel Anne!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.