Schrijven en Redactie

Zo kookt Zuid-Tirol Risotto

Tomaten

Wie ons kent, weet dat wij als gezin behoorlijk gek zijn op Zuid-Tirol. We komen daar al sinds 1997 elk jaar en dan met name in het prachtige gebied Vinschgau. We hebben er dan ook al bijna elk seizoen meegemaakt. Zuid-Tirol en Vinschgau zijn niet alleen bekend om de prachtige natuur, het lekkere eten en de Alto Adige wijnen, maar er worden daar ook heel veel appels verbouwd. Bijzonder leuk om te weten is dat de onderstammen van al deze appelbomen opgekweekt worden in Nederland. Je mag dus wel concluderen dat Zuid-Tirol Nederlandse roots heeft!

Als je daar al zo lang elk jaar minimaal eens per jaar komt, dan leer je daar natuurlijk een heleboel mensen kennen en met sommige van die mensen zijn we vrienden geworden. Van één van deze vrienden kregen wij de tip, toen wij aangaven meer te willen leren over de Zuid-Tiroolse keuken, om het kookboek So kocht Südtirol te kopen. Dat hebben we toen meteen gedaan. In het kookboek staat een mix van typisch Zuid-Tiroolse en Italiaanse gerechten. Vroeger hoorde Zuid-Tirol tot Oostenrijk, maar werd later ingelijfd bij Italië, vandaar dat het daar tweetalig is en je dus van twee culturen overal de invloeden en tradities terugziet. So kocht Südtirol bevat eveneens al deze ingrediënten met veel uitleg over de producten en hun oorsprong. Het boek is geschreven door drie bekende koks uit Zuid-Tirol, te weten: Heinrich Gasteiger, Gerhard Wieser en Helmut Bachman. So kocht Südtirol is al 15 jaar een bestseller onder de kookboeken.  Er zijn inmiddels al meer dan 1 miljoen exemplaren van gedrukt en verkocht.

Een van mijn favoriete gerechten uit dit boek is een makkelijk te maken en smakelijke tomatenrisotto. Dit recept wil ik graag met jullie delen. Als extra tip geef ik je mee: als je in Italië op vakantie bent, koop daar dan in de supermarkt de risotto, die is daar namelijk vele malen voordeliger dan hier in Nederland.

 

Dit heb je nodig voor vier personen:

 • 240 gram risotto (Arborio, Vialone of Carnaroli)
 • 1 ui
 • 2 el olijfolie
 • 1 el boter
 • 1 tl tomatenmark (tube) of een klein blikje tomatenpuree
 • 100 ml witte wijn
 • 1 liter bouillon (gekookt water en daar twee bouillonblokjes door mengen)
 • 400 gram tomaten, ontvelt en in stukjes gesneden
 • eventueel zout (door de bouillon is het al aardig op smaak, ik laat het zelf altijd achterwege)
 • 1 el koude boter
 • 30 gram geraspte Parmezaanse kaas

Zo maak je de tomatenrisotto:

De ui versnipperen en in de olijfolie en de boter glazig bakken. De risotto erdoor roeren, en bij lage temperatuur glazig roerbakken, de tomatenmark of -puree erbij doen en met de witte wijn blussen. Goed doorroeren. Als de witte wijn door de risotto is opgenomen, dan steeds beetje bij beetje al roerend de bouillon erbij schenken en laten inkoken. De tomaten erbij doen, eventueel een beetje zout en onder regelmatig roeren laten koken. Tot slot, als de risotto beetgaar is (al dente) de pan met risotto van het uur nemen en de koude boter en de geraspte Parmezaanse kaas erdoorheen mengen. De risotto moet een beetje vloeibaar en crèmig zijn. De gaartijd is ongeveer 20 minuten. Proef voor de zekerheid even of de risotto niet te hard en te melig is als je er op bijt.

Bij deze tomatenrisotto kun je visfilet en wat pesto serveren.

Guten Appetit, buon appetito, eet smakelijk.

Wil je het kookboek bestellen, klik dan op de foto van het boek.So kocht sudtirol

Ben je wel eens in Zuid-Tirol geweest? Dan ben ik heel erg benieuwd naar jouw favoriete Tiroler gerecht! Zou het heel erg op prijs stellen, wanneer je dat in een reactie onder dit bericht laat weten. Alvast bedankt!

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

2 Comments

 • Reply
  Jonna@Burgertrutjes
  30 juli 2016 at 08:22

  Oh dit klinkt als een heerlijk gerecht, ga ik zeker een keer maken. Dank je wel voor het duidelijke recept

  • Reply
   Janine van der Hulst-Veerman
   30 juli 2016 at 08:55

   Dank je wel voor je enthousiaste reactie Jonna, ben heel benieuwd hoe het je zal smaken, laat je me dat nog weten?

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.