Schrijven en Redactie

Drie keer getest: vegetarisch vlees

 

vegaburger

Het allerliefst eet ik helemaal vegetarisch, maar in een huishouden waar vlees op het menu erg wordt gewaardeerd, lukt dat niet altijd. Toch maak ik regelmatig vegetarische gerechten en dan is het de kunst de gerechten zo te maken, dat het vlees niet wordt gemist, oftewel dat het vegetarische vlees niet uit het gerecht wordt gevist. Als ik zie dat een van mijn kinderen de stukjes met een onsmakelijk gezicht aan de kant van zijn bord schuift, heb ik voor mijn gevoel gefaald. Ik voel het als mijn verantwoording een gezonde en volledige maaltijd op tafel te zetten en als er dan een gedeelte niet wordt opgegeten, geeft me dat niet bepaald een voldaan gevoel. Dus, wordt de uitdaging steeds groter en moet ik steeds harder mijn best doen om het vegetarische gerecht zo te maken dat het met smaak wordt gegeten. Het is geen probleem bij een drieluik gerecht als aardappels, groenten en vlees, want in plaats van het stukje vlees bak ik voor mezelf iets vegetarisch. Het probleem ontstaat bij roerbakgerechten en laat ik dat nou zo graag klaarmaken!

Van de week was ik bij Hoeve Ravenstein in Baarn, wat trouwens erg leuk is om met een gezin met kleine kinderen te bezoeken, juist nu, want ze hebben Jonge Dieren Weken met jonge geitjes en een kalfje in de stal. Binnenkort komen daar kuikentjes bij. Ook zijn er konijntjes, kippen eenden en een ezel. Ga wel op een doordeweekse dag of een zaterdag, want op zon-, maan- en feestdagen zijn ze gesloten. Op die hoeve is ook een winkel waar allerlei biologische, vegetarische en glutenvrije producten worden verkocht. Daar kocht ik Vegetarische Kipstuckjes en Vegetarische Gerookte Spekstuckjes van de Vegetarische Slager. De inhoud van een doosje lijkt vrij weinig, slechts 160 gram, ik kocht daarom twee doosjes van de vega kipstukjes, maar bij het bereiden kwam ik erachter, dat het toch een flinke hoeveelheid is. Het gewicht is dan niet hoog, maar het volume is toch behoorlijk veel. Bij kipfilet van de kip is het zo dat het bij het bakken slinkt, maar dat gebeurt niet bij de vegetarische stukjes, dus achteraf gezien, had ik ook prima kunnen redden met één doosje van 160 gram. €3,69 per doosje lijkt misschien veel geld, maar je zou je ook kunnen afvragen, hoe kan het dat echte kip zo goedkoop is? Hoe kan het dat een levend wezen minder waard is dan vervangende plantaardige producten?

kip vegetarische slager 3

Hoe liep het nou af met het kind dat altijd de stukjes aan de kant schoof? Nou, ik had voor het bereiden de stukjes al in een diep bord gedaan en het doosje weggegooid, zodat hij niet zou zien dat het om een vegetarisch product ging en daardoor bevooroordeeld zou zijn. De stukjes zagen er overigens echt uit als roergebakken kip, dus dat ging al goed! Het gerecht bereidde ik volgens dit recept. Het gerecht was echt erg lekker en ik zag dat mijn zoon geen stukjes aan de kant schoof. Na afloop vroeg ik wat hij er van vond. ‘Lekker!’ zei hij. En toen verklapte ik dat het vegetarische kip was. Hij had wel een vermoeden, maar deze was echt goed, niet zoals de ‘rubberen matten’ die ik anders wel eens door een gerecht deed. De eerste test was dus geslaagd.

 

Daarop volgde de vegetarische spekjes. Die bakten net zo krokant als spekjes van het varken en de geur was identiek. Ik roerde de uitgebakken spekkies door worteltjes en doperwtjes. Dit keer hadden ze het niet door. Welvegetarische spekjes zijn mijn zoon achteraf dat de structuur iets anders was, maar hij was zeer tevreden. Test twee ook geslaagd!

 

Nu het derde gerecht. Ik had vegetarische gehakt van de Lidl, dit product kende ik al, maar ik had het nog niet op deze manier bereid:

Vier stronken witlof en een stukje gember fijnsnijden. Gember in sojaolie bakken dan vega-gehakt toevoegen. Even flink doorbakken en dan de witlof erbij. Vervolgens een lepel appelazijn en een lepel appelstroop erdoor roeren en tot slot een halve pot marillenjam die ik uit Zuid Tirol had meegenomen, er door mengen even mee verwarmen en dan pan van het vuur. Marillen zijn familie van de abrikozen alleen zijn ze oranjer en is de smaak zoeter en intenser. Het zoetige neutraliseert de bittere smaak van witlof. Ook dit gerecht werd met smaak gegeten, dus was test drie ook geslaagd!

witlof met vega gehakt

 

Heb jij al eens vegetarisch vlees van de Vegetarische Slager of een ander merk gegeten? Wat is jouw favoriet?

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.