Schrijven en Redactie

#throwbackthursday Mijn bijzondere herinnering aan Kind 44 en Tom Rob Smith

Mijn bijzondere herinnering #throwbackthursday

Ik heb een bijzondere herinnering aan Kind 44 en aan Tom Rob Smith. Vlak voordat dit boek in Nederland op de markt kwam deed ik mee aan een recensiewedstrijd die door de uitgeverij Ambo Anthos, die in 2008 nog uitgeverij Anthos heette, werd uitgeschreven.

Kind 44 1

 

Uitgeverij Ambo Anthos verlootte 250 exemplaren onder lezers. Deze lezers moesten vervolgens een recensie plaatsen op boekenverkoopsites en boekcommunity’s. Dit is een voorbeeld van de recensie die ik plaatste:

“Het communistische bewind in Rusland wordt ongelofelijk knap omschreven. Het verhaal is ijzingwekkend spannend en je waant je door de perfecte decoromschrijvingen als deelnemer. Je voelt de kou en de verontwaardig van de onrechtvaardige straffen, die de personen in dit boek ten deel vallen”

Vervolgens diende je de links van de recensies te versturen naar het promotieteam dat deze actie op touw had gezet. Je kon niet alleen een boek winnen, maar ook een diner met de schrijver Tom Rob Smith. Ik was allang blij dat ik de thriller gewonnen had en toen ik Kind 44 gelezen had, heb ik het gul gedeeld op diverse sites. Het was ook in de tijd dat Hyves nog bestond. Tot mijn grote vreugde ontving ik op een dag het bericht dat ik gekozen was tot een van de winnaars die een diner samen met Tom Rob Smith had gewonnen. Ik kan het me nog goed herinneren. Het was april 2008 en het diner was in hartje Amsterdam aan de Prinsengracht in restaurant Le Zinc… et les autres.

We hadden net een nieuw navigatiesysteem gekocht, zo één die je met een zuignap op je voorruit plakte, een Garmin nüvi breedbeeld. Als ik dat ding niet had gehad, had ik het restaurant in doolhof Amsterdam nooit gevonden. Ik werd verwelkomd door de twee teamleden, de directeur van Ambo Anthos en ook de vertaler van het boek: Irving Pardoen. De twee andere winnaars waren een vrouw die in een boekhandel werkte en een gepensioneerde leraar. En uiteraard was daar de schrijver: Tom Rob Smith. Tom Rob Smith is een uiterst beleefd, hoffelijk en respectvol persoon. De boekenverkoopster sprak jaloersmakend perfect Engels waardoor ik me een stuntelaar voelde.

Ik vond het reuze spannend en de zenuwen gierden door mijn lijf. Ik dacht dat er van alles van mij verwacht werd. Nou ja, alleen dat ik in het Engels sprak dan en gewoon dat ik genoot van het samenzijn en het lekker eten. En ik stelde natuurlijk ook vragen aan Tom Rob Smith. Hoe lang hij er over had gedaan om het boek te schrijven. Ik moet altijd weten hoe lang iemand ergens over doet of hoe lang iemand ergens werkt. Waarom? Geen idee. Ik houd geen statistieken of what so ever bij. Maar misschien kwam die eerste vraag wel uit mijn onderbewustzijn dat ik zelf ooit een boek zou willen schrijven. En hoeveel tijd me dat dan zou kosten. Maar dat is natuurlijk voor iedereen en elk soort boek weer anders weet ik nu. In elk geval vertelde Tom dat hij twee jaar over het boek had gedaan. Dat hij veel research had gedaan en ook veel had aan het boek ‘Goelag een geschiedenis’ dat is geschreven door Anne Applebaum. Tom Rob Smith vertelde ook dat het boek Kind 44 in Rusland verboden was.

Het was gezellig, het eten was goed en we hebben heel veel over boeken gepraat. Na afloop kregen we alle drie ook het boek ‘Goelag een geschiedenis’ cadeau en werden we op de foto gezet.

diner met Tom Rob Smith

v.l.n.r. de boekenverkoopster, Irving Pardoen, Tom Rob Smith, ik, de leraar

 

Over Tom Rob Smith
Tom Rob Smith is de zoTRSon van een Zweedse moeder en een Engelse vader. Hij woont en werkt in Londen. In 2001 voltooide hij zijn studie Engelse Literatuur aan de Universiteit van Cambridge. Daarna ging hij scripts schrijven voor film en televisie. Kind 44 was zijn eerste roman. De vertaalrechten werden wereldwijd aan een groot aantal landen verkocht. Inmiddels heeft de Britse regisseur Ridley Scott (onder andere Blade Runner) het boek verfilmd en draaide dit voorjaar in de bioscopen. Child 44 is nu te reserveren op DVD. Ook de film Child 44 is in Rusland verboden.

 

Kind 44 is één van mijn meest uitgeleende boeken. Naast Kind 44 las ik ook zijn literaire thriller De Boerderij.

Ken jij de film of het boek al? Of een van de andere boeken van Tom Rob Smith?

Samenvatting

Het is 1953. Al jaren houdt dictator Jozef Stalin de Sovjet-Unie in een ijzeren greep. In Stalins arbeidersparadijs is een seriemoordenaar actief die kinderen vermoordt. Maar in de Sovjet-Unie zijn zulke misdaden onmogelijk. Er bestaan alleen politieke misdaden. Wie alleen al denkt dat een Sovjetburger tot die moorden in staat is, pleegt een misdaad en kan de kogel krijgen, of sterft een tergend langzame dood in de goelags. Voor de dood van de kinderen is altijd een logische verklaring: een ongeluk, buitenlandse spionnen ? Dossier gesloten. Hoe los je een onmogelijke misdaad op?

Leo Demidov is een jonge, ambitieuze en toegewijde officier van de meedogenloze geheime dienst. Hij kent geen twijfels over het beleid van de Communistische Partij. Maar de seriemoordenaar blijft actief en de kindermoorden gaan door. Het lijkt er sterk op dat de moorden Demidov volgen, dat ze op de een of andere manier met hem te maken hebben. Leo beseft al snel dat hij de moordenaar van al die kinderen, wie het ook is, moet stoppen. Voordat hij zelf wordt vermoord.

Twijfel slaat toe bij Demidov. Zijn vijanden binnen de muren van de Lubyanka, het hoofdkwartier van de geheime dienst, ruiken bloed en chanteren hem. Leo moet zijn loyaliteit aan de Partij bewijzen maar dat kan alleen als hij zijn vrouw Raisa verraadt.

 

ISBN 9789041412782

438 pagina’s

Vertaald door Irving Pardoen

Van Tom Rob Smith verschenen ook:

Kolyma 2009

Agent 6 2012

De Boerderij 2014

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

2 Comments

 • Reply
  Peggy's Pastime
  10 juli 2015 at 04:19

  Ik heb Kind 44 en de 2 opvolgers gelezen, allemaal goede boeken. Ik vind dat ze een zeer goed beeld geven van het leven in communistisch Rusland. De film heb ik nog niet gezien, maar ik ga zeker kijken als hij hier op TV komt.
  Tof dat je de schrijver kon ontmoeten, ik denk dat het wel boeiend is om te horen hoe zo’n boek tot stand komt. Als boekenverslaafde zou mij dat toch blij maken. Zo heb ik een gesigneerd exemplaar (na een korte ontmoeting) van een Nicci French boek. Een boek én moment dat ik koester (zeer aangename mensen).

  • Reply
   Janine van der Hulst-Veerman
   10 juli 2015 at 09:27

   Wat gaaf Peggy dat jij de schrijvers van de Nicci French boeken hebt ontmoet!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.