Schrijven en Redactie
Embed HTML not available.

Michiel de Ruyter de film schrijft geschiedenis

Bron trailer klik hier

Yes, yes, yes! Gisteravond ben ik samen met mijn man naar de film Michiel de Ruyter geweest. Op het moment van schrijven is de film in een paar dagen tijd al uitgeroepen tot Gouden Film. Dat wil zeggen dat er al 100.000 mensen de film in de bioscoop hebben gezien.

Met de teleurstelling van de Nederlandse film Nova Zembla in mijn achterhoofd, ondanks de veelbelovende trailer van Michiel de Ruyter, ging ik naar de bioscoop. Al gelijk in de eerste scene was mijn angst voor teleurstelling onterecht. De film begint al met een loeispannende openingsscène. In de film zat letterlijk en figuurlijk heel veel vaart en de muziek maakte het zwevende gevoel compleet.

Ik ga niet teveel verklappen, maar de film heeft prachtige beelden, een schitterend decor en ook de kostuums waren tot in het kleinste detail perfect. Ik herkende veel terug van de schilderijen in onder andere het Scheepvaartmuseum. Een ode aan de Nederlands kunst en cultuur werd er gebracht met het melkmeisje Klaartje, die vertolkt werd door Pip Pellens (Wiet in GTST) en een schildersgrootmeester die met zijn schilderij onder de arm even door het beeld wandelt.

Het pleidooi van Johan de Witt (Barry Atsma) zorgde zelfs voor een trots gevoel op Nederland. Politieke machtsspelletjes en gekrenkte trots waren ook toen al gevaarlijke ingrediënten; een doorn in het oog van onze zeeheld Michiel de Ruyter (Frank Lammers). De film bevat veel emoties als verdriet, spanning, angst en humor. De prachtige filmmuziek ondersteunde deze gevoelens.

20140630_103830

Bij een paar scenes is wel een sterke maag vereist. Scenes die de harde rauwe werkelijkheid uit die tijd weergeven.

Leuk detail waren de botters die in beeld kwamen en die in vergelijking met de Batavia en de 7 Provinciën op luciferdoosjes leken. Het schepenmaker-ambacht werd ook heel mooi in beeld gebracht. Een schaaf die over de houten balk vloog om de mast te slijpen. Timmerlieden die op de werf aan de romp werkten.

20130820_201623

 

Wil je je nog meer verdiepen in de geschiedenis van Michiel de Ruyter en Johan de Witt dan zou ik zeker een bezoek brengen aan de Bataviawerf en het Scheepvaartmuseum. Bij een bioscoopbezoek aan Michiel de Ruyter ontvang je een kortingsbon voor deze musea. De fotogenieke stad Vlissingen is ook zeker de moeite waard. En ga dan ook even bij Het muZeeum naar binnen.

20140630_123843

 

Update, de film Michiel de Ruyter is ook te koop op DVD:

Michiel De Ruyter
Michiel De Ruyter
Score 0.0 van 5 sterren.
€12,99
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, dinsdag in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

4 Comments

 • Reply
  Tazzy
  15 februari 2015 at 10:41

  Ja prachtige film….Barry Atsma is echt een top acteur…..Alleen gebeuren er vaak nare dingen met hem in films…In Kenau bijvoorbeeld ook. Dat is ook een mooie film. OVer Haarlem, heel lang geleden. Die film deed het juist niet goed, vond ik vreemd.
  Scheepvaartmuseum moet je zeker doen….Ik ben er al een paar keer geweest. Is echt prachtig om te zien! De bataviawerf ben ik nog niet geweest, maar ga ik wel dit jaar doen. Staat al een tijd op het programma.
  Ik kom nog weleens in den helder op willemsoord, daar lag ook een schip. Is een paar jaar geleden afgebrand….. zo zonde, heette de willem 2 geloof ik. Met sail ga ik ook altijd schepen kijken en ik ben op de Shtandart geweest, die ook meevaart in de michiel de ruyter film……Als je hebt opgelet in de film, zag je hem meerdere malen voorbij komen…Google de naam van het schip maar. Maar ook een bekende uit de Hornblower films… Die zijn ook goed!

  • Reply
   Janine van der Hulst-Veerman
   15 februari 2015 at 10:58

   De film Kenau heb ik ook gezien. Ik heb daar op dit blog ook een post/review over geschreven. Daar vertel ik ook over het boek Kenau.

 • Reply
  Bob Lamers
  29 maart 2015 at 18:24

  Prachtige spektakelfilm ! Mooie achtergrond muziek, en prachtige panorama beelden.
  Rood/Wit/Blauw. Goede acteerprestatie’s
  Moest denken aan StarWars Film, maar dan in de historie.
  Voor een budget van maar 8 miljoen vind ik het verrekte goed in elkaar gezet.
  Als ik sommige azijnpissers op die film zie reageren denk ik van dit is niet terecht. Op ieder film is er wel wat.
  Mogen trots zijn op deze boeiende spektakelfim en stukje historie uit Nederland.
  Ook mooi voor de export.

  Op schaal van 1 tot 10 krijgt deze film gewoon een dikke 8. In mijn opinie.
  Hulde aan de makers en acteurs.

  • Reply
   Janine van der Hulst-Veerman
   29 maart 2015 at 19:46

   Dankjewel voor je enthousiaste reactie, ben het helemaal met je eens!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.