Schrijven en Redactie

Glutenvrij Paleo Bananenbrood

bananenbrood

 

Hoe maak je Glutenvrij Paleo Bananenbrood

Sinds een paar maanden eet ik zoveel mogelijk glutenvrij. Ik heb geen allergie voor gluten, maar had wel vaak last van mijn maag. ’s Avonds was mijn buik zo opgezet, alsof ik elk moment kon bevallen. Om het leed te verzachten verruilde ik mijn spijkerbroek voor een zachte huisbroek. Totdat iemand die dezelfde klachten had mij tipte om glutenvrij te gaan eten. Glutenvrij eten hoeft namelijk niet per se als je een glutenallergie hebt, maar doet ook wonderen bij prikkelbare darm stoornis. Inmiddels weet ik de glutenvrije producten wel te vinden, maar af en toe ga ik nog wel eens de mist in en dat moet ik dan bezuren met een pijnlijke maag. Waarschijnlijk heb ik dan ongemerkt toch iets met gluten gegeten. Toen ik met glutenvrij eten begon duurde het ongeveer twee weken voordat ik echt goed kon merken dat ik er baat bij had. Wat een verademing. Geen opgezette buik meer ’s avonds, overdag voelde ik me fitter, zag mijn buik er platter uit en voelde ik me een stuk slanker. Toch wil ik wat afvallen en nu probeer ik mee te doen met de rage van nu: Paleo. Omdat je met Paleo glutenvrij eet, past het dus perfect bij mij.

En dan nu het bananenbrood. Ik had al eens bananenbrood gemaakt, maar was nog niet echt overtuigd van de smaak. Maar vanmorgen heb ik het ultieme bananenbrood ‘smul-recept’ ontdekt.

Wat heb je nodig:

 • Een voorverwarmde oven op 180 C
 • Een groot rechthoekig cakebakblik
 • 6 eieren
 • 4 bananen
 • 2 kopjes amandelmeel
 • 2 theelepels appelazijn
 • 1 zakje bakpoeder
 • 1 eetlepel cacao nibbs
 • 1 eetlepel lijnzaad
 • 1 eetlepel druivenpitolie
 • 1 theelepel honing
 • ½ theelepel zout

Bereiding:

Prak de bananen in een schaal tot moes. Giet het over in een mengkom en doe de 6 eieren er bij. Klop het geheel goed door met een garde of mixer. Voeg de overige ingrediënten toe en giet het mengsel in het bakblik.

Het werkt heel handig om een strook bakpapier in te leggen, voordat je het mengsel er in giet. Dan is het na het bakken gemakkelijk uit de cakevorm te halen. Het mengsel is vloeibaar, maar voor het eindresultaat maakt dat niets uit. Wees niet bang het wordt echt een brood.

Zet het bakblik in het midden van de oven en bak 30 minuten. Na de baktijd prik je met een satéprikker in het deeg. Als er nog korreltjes aan blijven zitten, dan nog vijf minuten bakken. Haal het bananenbrood na de baktijd uit de oven en laat het vijf minuten rusten. Keer het bakblik, om het bananenbrood er uit te halen. Er kan wat vocht meekomen. Dep dat weg met keukenpapier. Laat het brood goed afkoelen. Keer het een paar keer om of leg het op een rooster.

Lekker met bijvoorbeeld Hüttenkäse en gemalen peper. Of wat je zelf maar lekker vind. Hoewel het brood ook zonder beleg al erg smakelijk is. De plakjes lijken misschien klein, maar het brood is veel voedzamer dan het gewone bruinbrood uit de supermarkt. Met twee à drie sneetjes heb je echt meer dan genoeg.

Uit een brood haal je ongeveer 18 plakjes. Bewaar het afgekoelde brood in een plastic zak of aluminiumfolie in de koelkast. Het blijft dan zes dagen houdbaar. Je kunt het ook in plakjes invriezen.

Je kunt ook ander meel gebruiken. Zoals boekweitmeel, rijstemeel, of een combinatie met tapiocameel. Zo lang je maar twee kopjes gebruikt. Aan het beslag kun je ook een eetlepel kleingesneden noten, dadels, hennepzaad gedroogde cranberries, of rozijnen toevoegen. Een snufje kaneel doet ook wonderen voor de smaak.

En, ga jij ook bananenbrood bakken?

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.