Schrijven en Redactie

Historisch gerecht: Hutspot met Pastinaak

Hutspot met pastinaak

Dit eeuwenoude recept is echt zóóóó lekker!! Hutspot met Pastinaak. Echt ik ben al (bijna) 25 jaar getrouwd en al die jaren maakte ik hutspot met aardappels, winterwortel en ui. Op zich niets mis mee. Tot een paar jaar terug kocht ik daar die kant-en-klare zakken gesneden wortel en ui voor. Lekker en makkelijk, dacht ik. Tot dat ik een keer in een groene fase bedacht om voor de hutspot, de winterwortel en de ui zelf te snijden. Een heel erg groen idee, want winterwortel en ui kun je eindeloos lang bewaren in de koelkast.

Ik heb eigenlijk altijd wel winterwortel en ui op voorraad liggen. En aardappels natuurlijk ook. Ja, je bent even iets langer bezig in de keuken, dat is zo, maar wist je dat groente snijden heel erg therapeutisch werkt? Zeker na een dag met allemaal zeurende mensen… Over het eindresultaat was ik heel erg te spreken en de kritische mee-eters ook. De smaak ik veel voller, smeuïger en lekkerder dan wanneer je de voorgesneden en vaak al gedeeltelijk uitgedroogde zak koopt.

Lekkerder kon niet, dacht ik. Totdat ik onlangs hoorde dat er van oorsprong pastinaak in de hutspot hoort en dat de pastinaak voor nog meer smaak zorgt. Ik had wel eerder met pastinaak een roerbakgerecht gemaakt en vond de structuur wat weg hebben van een courgette, en de smaak licht pittig. Dus ik heb het uitgeprobeerd en echt waar, die smaak!!! Echt superdepuper lekker. Voortaan eet ik de hutspot alleen nog met pastinaak.

Zo maakte ik de hutspot met pastinaak voor 4-6 personen:

 • Van 4 a 5 pastinaken de kop en het uiterste staartpuntje afsnijden, met een dunschiller schillen en aan plakjes snijden.
 • Afhankelijk van de grootte van de wortels de hoeveelheid wortels dun schillen en aan plakjes snijden. Die van mij waren 2 a 3 cm doorsnee en ik sneed bijna een hele zak van 1 kilo weg.
 • 2 grote witte uien schillen, halveren en aan ringen snijden.
 • Nog een paar aardappels schillen, en aan stukjes snijden. De verhouding is ongeveer 2/3 pastinaak en 1/3 aardappels.
 • Doe alles in een grote pan met een bodempje water.
 • Als het water kookt voeg je een bouillonblokje of kruidenblokje toe.
 • Ondertussen bereidt je vlees naar keuze of een vegetarische vleesvervanger. De laatste tijd ben ik nogal gek op Croma Vloeibaar. Er zitten veel plantaardige oliën in je krijgt er lekker jus van.
 • Als de aardappels gaar zijn, vang je het vocht dat je afgiet op in een mok.
 • Als je het geheel gaat stampen kun je als het te droog is wat van het opgevangen vocht weer toevoegen.
 • Kruiden met zeezout en peper.
 • Met de rest van het opgevangen vocht, blus je de jus.
 • Opscheppen en serveren met een kuiltje jus en vlees of vegavlees.

Eet smakelijk!

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.